Cum sa alegi cea mai buna baterie de masina

Cum sa alegi cea mai buna baterie de masina

Pont Pro: Nu uita sa compari garantia, care precizeaza cat timp va dura bateria , in momentul in care alegi bateria potrivita. Nu toate sunt la fel.

               Cum functioneaza bateriile masinilor.

Bateriile auto sunt unitati de stocare care transporta energia chimica in energie electrica. Elementele de baza ale modului de functionare a unei bateri de masina nu s-au schimbat prea mult in70 de ani. Bateria din masina este un ansamblu cu plumb si acid; Acidul sau electrolitul, reactioneaza cu placile de plumb din interiorul bateriei pentru a produce energie electrica.

Nu este surprinzator ca este nevoie de mai multa putere pentru a porni un motor mare comparativ cu unul mic, astfel bateria masinii trebuie dimensionata si evaluata corespunzator. De asemenea, vehiculele de astazi au consumatori mult mai solicitanti, de la numeroase computere, module la accesorii si diferite lumini si sisteme audio-video. Pentru toate acestea este nevoie de un sistem care sa poata produce suficenta putere, astfel incat acestea sa functioneze corect si sa nu se defecteze. Prin folosirea unui sistem de alinentare, insuficent pentru a suporta in totalitate consumul modulelor din masina, poate duce la suprasolicitatrea bateriei si rezistenta acesteia sa scada.

Termmeni cu care trebuie sa fi familiar cand evaluezi o baterie.

Electrolitul din interiorul bateriei este fabricat din acid sulfuric si apa. In momentul in care bateria se descarca, placile de plumb positive si negative produc sulfat de plumb, iar electrolitul pierde o cantitate mare din acidul sulfuric devenind in mare parte, apa. Cand se incarca, placa negativa este formata din plumb iar pe cea pozitiva se formeaza dioxidul de plumb. In acest mod, electrolitul isi recapata aciditatea. Aveti grija cand manipulati bateriile auto, deoarece acidul cat si orice reziduri care se formeaza pe terminalele bateriei, sunt corozive. Este recomandat sa purtati protectiipentru ochi si maini cand lucrati cu bateriile.

Amperii de declansare ( CA – Cranking Amps ) reprezinta o masura a puterii de pornirea bateriei. Alegeti o materie auto care se potriveste cu cerintele masinii si cu conditiile mediului in care masina va fi tinuta. Pentru detalii se poate consulta cartea tehnica a masinii sau responsabili din service-uri autorizate.

Amperii de declansare la rece (CCA-Cold Cranking Amps ) sunt masurarea CA la 32º F sau 0º C. In cazul in care climatul unde este tinuta masina este rece, acesta este un aspect important. La temperaturi sib temperatura inghetului, bateriile pot produce si livra doar 50-60% din amperii de declansare, deoareceprocesul chimic este incetinit si compromis.

Bateriile cu auto-intretinere sunt cele mai standardizate si folosite in aceste zile, in comparative cu bateriile vechi care necesitau monitorizarea nivelului de electroliti si adaugarea periodica a apei distilate.

Terminalele sau bornele bateriei sunt situate pe partea superioara a bateriei sau pe partea laterala. Acestea trebuiesc pastrate curate si fara coroziune pentru o performanta cat mai buna. Acestea se pot curata cu solutie si perie de sarma.

Instalarea unei bateri noi.   

Indepartarea si instalarea unei bateri aauto este usoara de realizat daca stiu cum se face. Daca preferi sa fie instalata de altcineva, aceasta poate fi inlocuita la un electro-mecanic autorizat sau la reprezentanta masinii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *