Pornirea masinii, in siguranta, in caz de baterie descarcata.

Pornirea masinii, in siguranta, in caz de baterie descarcata.

Baterie descarcata? Cum facem sa pornim masina?

Imbunatatirile continue in ceea ce priveste timpul de viata si durabilitatea bateriei,fiabilitatea si CCA ( termen folosit in industrie pentru a defini abilitatea bateriai de a porni un motor la temperaturi scazute), au redus semnificativ nevoia soferilor de a face o pornire fortata, folosind alta masina. De asemenea, farurile care se opresc singure, au redus riscul ca bateria sa se descarcarce si sa fie epuizata.

Din pacate, aceasta nu inseamna ca nu vei avea de a face cu cu o baterie descarcata din cauza frigului sau ca nu vei fi nevoit sa ajutati un alt sofer care nu poate porni masina. Exact acesta poate fi motivul pentru care citesti acest articol, acum. Din aceasta cauza, este esential sa inveti sa faci o pornire asistata, fara a fi create riscuri ce tot pune in pericol siguranta masinilor sau a persoanelor implicate.

1.Cu ambele masini oprite, trebuie identificate bateriile, si terminalele cu “ + “ de pe ele, marcate cu rosu. Se poate ca bateriile la modelele mai noi de masini sa fie ascunse, mascate si care sa nu fie usor de remarcat sau conectat. Cu toate acestea ar trebui sa gasesti usor terminalul unde se fac conexiunile masinii. La autovehiculul cu bateria descarcata, gasiti o parte metalica din caroserie care nu este vopsita si nu se afla in apropierea bateriei.

2.Conectati un capat al cablului de pornire unul din capetele rosi (+) ale cablului de pornire la terminalul pozitiv (+) rosu al bateriei descarcate.

3.Conectati celalalt capat al cablului la terminalul pozitiv (+) rosu al bateriei bune.

  AVERTISMENT
Nu lasa niciodata capetele cablului pozitiv (+) si negativ (-) sa se atinga, atata timp cat unul din capete este conectat la baterie.Aceasta va genera scantei.

4.Conectati capatul negativ(-) negru la terminalul negativ (-) negru al bateriei care este incarcata si functionala.

5.Important! Conectati celalat capat negativ (-), negru al cablului la caroseria masinii. Aceasta suprafata trebuie sa fie curata, fara vopsea, in zona de sub capota masinii. NU conectati la terminalul negativ(-) al bateriei descarcate. Aceasta poate duce la explozia bateriei.

6.Porneste masina care are bateria buna. Lasa masina sa functioneze aproximativ 5 minute. In tot acest timp cablurile trebuiesc sa ramana conectate dupa cum a fost specificat in pasii anteriori.
Dupa 5 minute, incerca sa pornesti masina care are bateria descarcata. In caz ca masina nu posrneste, repositioneaza capatul cablului care este conectat la caroseria masinii, pentru a obtine un contact mai bun. In caz ca aceasta problema persista, motorul nu porneste, incearaca sa eliberezi si sa ambalezi motorul masinii donatoare pentru a produce mai multa energie.

7.Dupa pornirea masinii,deconectati cablurile in ordine inversa. Incepeti prin a deconecta cablul negativ(-), negru, de la caroseria masini, dupa care de la bateria deja incarcata. Continuati cu cablul pozitiv (+), rosu.
Cablurile de pornire asistata ( de incarcare bateri ) sau aparatele de incarcare portabile au devenit foarte populare si pot fi transportate in masina pentru a avea o siguranta in caz ca bateria se descarca.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *